zondag 12 juli 2009

VOGELS VOEREN HET JAAR ROND.

Nieuwsbrief: ornithonieuws....

Ik krijg nog vaak vragen of je nou wel of niet het hele jaar door vogels mag en kunt voeren. Hierbij de nodige achtergrond informatie en een leaflet van Vogelbescherming Nederland

PERSBERICHT: Voer vogels het hele jaar door
Help ook mee aan het op peil houden van het teruglopende aantal van algemene vogelsoorten, zoals de huismus! Met het voorjaar voor de deur gaan vogels die gevoerd worden eerder broeden, leggen ze meer eieren en brengen ze meer jongen groot, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van onder andere de Duitse Prof. Dr. Berthold.

Er zijn mensen die beweren dat, als de vogels regelmatig gevoerd worden, de vogels afhankelijk van bijvoeding worden en niet zelf meer voedsel gaan zoeken. Dit is echter niet waar. Nico de Haan.: “Vroeger voerden we alleen in de winter, maar ik vind het prachtig dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vogels voeren in het voorjaar en de zomer ook heel nuttig is. Het hele jaar door heeft u zo veel meer vogels in de tuin en dat is genieten!”.

Met het bijvoeren van vogels in het voorjaar worden de overlevingskansen vergroot. Juist in het voorjaar blijken vele vogels te sterven door gebrek aan natuurlijk voedsel. Zaden die zich hebben gevormd in de herfst zijn opgegeten of vergaan en het aanbod aan insecten in onze tuinen is beperkt door te weinig groen. Het voorjaar is juist de periode van het jaar dat vogels veel moeten eten om te kunnen broeden. Het is wel belangrijk wat de vogels wordt aangeboden. Zwarte zonnebloempitten, rozijnen, bessen, havermout, geraspte kaas, meelwormen, insectenrijk voedsel, goede zadenmix zonder hele pinda’s en zomerzaadmixen zijn prima geschikt. Wanneer het voer wordt aangeboden in de daarvoor verkrijgbare voedersilo’s en vetblokhouders, blijft het voer bovendien schoon en vers.

Als je veel vogels in je tuin wilt is voeren alleen natuurlijk niet genoeg. Zorg voor dichte besrijke struiken en water in de vorm van en een vijvertje of een fikse drinkschotel. Plant in de border bloemrijke planten die insecten aantrekken en succes is verzekerd!
De folder: www.nicodehaan.nl/VogelsVoeren.pdf
Zie ook www.vivara.nl en www.vogelbescherming.nl

Geen opmerkingen: